Couperose is een verschijnsel van permanent verwijde haarvaatjes in de huid. Je ziet het in het gezicht als fijne rode draadjes door de huid heen schemeren. Hoe dunner de huid, des te zichtbaarder de couperose.

 

Als de lichaamstemperatuur te hoog oploopt, verwijden zich de bloedvaten in de huid zodat er een hogere warmte-afgifte kan plaatsvinden: de huid wordt rood. Als de lichaamstemperatuur daalt, gebeurt het tegenovergestelde: de bloedvaten vernauwen zich zodat er zo min mogelijk lichaamswarmte via de huid verloren kan gaan. Dit wordt zichtbaar door een bleke huidskleur. Rillen en klappertanden zijn reflexen die tot doel hebben de warmteproductie te verhogen. Je ziet dat er nogal wat rek moet zitten in deze kleine haarvaatjes.

 

Als de haarvatwandjes hun elasticiteit hebben verloren krijg je couperose of met een onuitsprekelijke vakterm: teleangieƫctasieƫn. Ze komen het meest voor op een dunne, droge huid. Dit huidtype is extra gevoelig voor prikkels van binnenuit en van buitenaf. Temperatuurswisselingen moeten zoveel mogelijk vermeden worden en de huid moet goed beschermd en gekalmeerd worden. Wees voorzichtig met de zon en gebruik een beschermingsfactor van SPF 20 of 25. Ook het voedingspatroon heeft invloed. Sterk gekruid eten, roken en alcoholgebruik zullen de couperose verergeren.

 

Vindt u de couperose zo storend worden dat u er permanent iets aan wilt laten doen, dan kunt u naar de schoonheidsspecialist.