Couperose

is een verschijnsel van permanent verwijde haarvaatjes in de huid. Deze ziet u in het gelaat als fijne rode draadjes door de huid heen schemeren. Hoe dunner de huid, des te zichtbaarder de couperose.
 
Als de lichaamstemperatuur te hoog oploopt, verwijden de bloedvaten in de huid, zodat er een hogere warmte-afgifte kan plaatsvinden: de huid wordt rood. Als de lichaamstemperatuur daalt, gebeurt het tegenovergestelde: de bloedvaten vernauwen, zodat er zo min mogelijk lichaamswarmte via de huid verloren kan gaan. Dit wordt zichtbaar door een bleke huidskleur. Rillen en klappertanden zijn reflexen, die tot doel hebben de warmteproductie te verhogen. Er moet dus nogal wat rek zitten in deze kleine haarvaatjes!
 
Als de haarvatwandjes hun elasticiteit hebben verloren, ontstaat couperose of met een onuitsprekelijke vakterm: teleangieëctasieën. Ze komen het meest voor op een dunne, droge huid. Dit huidtype is extra gevoelig voor prikkels van binnenuit en van buitenaf. Temperatuurwisselingen moeten zoveel mogelijk vermeden worden en de huid moet goed beschermd en gekalmeerd worden. Wees voorzichtig met de zon en gebruik een beschermingsfactor van minstens SPF 20. Ook het voedingspatroon heeft invloed. Sterk gekruid eten, roken en alcoholgebruik zullen de couperose verergeren.
 
De behandeling wordt ondersteund door het voedingssupplement paardenkastanje in capsule vorm. Kuur van 30 dagen.